Is zelf zonnepanelen schoonmaken verstandig?

Dat je zonnepanelen hebt geïntroduceerd in je bestaan, is al een verstandige zet op zich. Zodra je deze een tijdje in je bezit hebt gehad, zal je ongetwijfeld gemerkt hebben dat er zich na verloop van tijd een laag vuil of stof op de oppervlakte van je panelen vormt. Vraag jij je daardoor af wat je hiermee wilt doen? Geen zorgen, zelf zonnepanelen schoonmaken is niet ingewikkeld!

De effecten van vuil en stof op je zonnepanelen

Idealiter wil je natuurlijk dat jouw zonnepanelen zo efficiënt mogelijk werken. Een laagje stof kan inderdaad een effect hebben op het rendement van zonnepanelen. Het is daarom verstandig om deze regelmatig te verwijderen. Vooral wanneer we met een lange en droge zomer te maken hebben, kan zo’n stoflaag zich snel ophopen. Het uitblijven van regen, wat stof nog enigszins kan wegspoelen, draagt hieraan bij. Ook heel fijn Saharazand wat vanuit het zuiden naar Nederland wordt geblazen is een factor.

Twee elementen die helaas steeds vaker voorkomen in ons warmer wordend klimaat. Naast zand en stof speelt vuil ook een rol. Vogelpoep en uitscheidingen van planten en insecten kunnen voor een smerige bende zorgen. Het hars van naaldbomen en plakkerig luizensap van lindebomen of esdoorns zorgen voor een plakkerige toestand waaraan stof en vuil sneller blijft zitten. Vogelpoep heeft ook een bijtende werking op sommige materialen. Het is daarom verstandig je zonnepanelen regelmatig te reinigen, het liefst twee keer per jaar.

Zelf zonnepanelen schoonmaken met een reinigingsmiddel

Gelukkig is het niet ingewikkeld om je zonnepanelen te reinigen. Eigenlijk wens je hierbij hetzelfde te bereiken als bij het zemen van je ramen: een streepvrij, kraakhelder resultaat. Zoals het zonlicht door een strak gezeemd raam komt, zo moet het idealiter ook de cellen van je zonnepanelen raken. Zelf zonnepanelen schoonmaken gaat het beste met een middel wat voor streeploze resultaten ontwikkeld is. Dit kan met een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Je zult hiermee sneller en eenvoudiger een perfect resultaat bereiken als met standaard glasreiniger of een eigen samenstelling.

Tref wel de juiste voorbereidingen. Afhankelijk van waar je zonnepanelen zijn aangebracht, is het belangrijk om veilig te werken en geen risico te lopen om van grote hoogtes te vallen. Voordat je met het reinigingsmiddel aan de slag gaat, is het ook een goed idee om het grofste vuil eerst met water te verwijderen. Mocht je de beschikking over een tuinslang hebben, dan is dit ideaal, anders voldoet een gieter of een emmer water ook. Het schoonmaken met het middel zelf kan met een spons of doekje. De serieuze klusser heeft misschien ook een vernevelaar om het klusje te vergemakkelijken. Heel handig, maar niet per definitie noodzakelijk. Achteraf kun je eventueel met een trekker je panelen schoonzemen. Dit is om de puntjes op de i te zetten en heeft ook met jouw perfectiedrang te maken: het is niet per se nodig. Een keer naspoelen met water is wel verstandig. Hiermee is het klusje dan ook geklaard!