Hogedrukreinigers, hoe werkt het en soorten

Een hogedrukreiniger is een vaak gebruikt schoonmaaktoestel voor bijvoorbeeld een caravan, een auto, terras of een schutting onder handen te nemen. Er bestaan verschillende hogedrukreinigers waarbij kwaliteit een belangrijke rol speelt. Wanneer je van plan bent een hogedrukreiniger aan te schaffen zal je eerst moeten wikken wen wegen hoe vaak je het apparaat gaat gebruiken en voor welke doeleinden. Een hogedrukreiniger werkt volgens een heel eenvoudig principe. Het overgrote deel van hogedrukreinigers wordt trouwens verbonden met een waterleiding in de buurt. Het water wordt door een pomp in de hogedrukreiniger gevoerd. Aan het einde is een nozzle vastgehecht. Een zogeheten nozzle staat synoniem voor een opening die verstelbaar is. Op die manier wordt de kracht van het water bepaald.

 De kracht van een hogedrukreiniger

De druk van de hogedrukreiniger hangt af van de openingsgrootte van de nozzle en van de pompsterkte. Die kracht wordt uitgedrukt in het aantal bar. Voor gewoon kraantjeswater schommelt dit rond de vier bar. Wanneer je een niet professionele hogedrukreiniger op je leiding aansluit, dan kom je al heel snel aan honderd tot tweehonderd bar. De druk regel je door de snozzle te verstellen, afhankelijk van je persoonlijke keuze. Om maar een kleine vergelijking te maken. Voor het reinigen van de auto zal je minder druk nodig hebben dan wanneer je op je terras algen of groeiend mos wil verwijderen.

 De prijs van een hogedrukreiniger

De prijzen van hogedrukreinigers lopen nogal uiteen. Je hebt al een hogedrukreiniger vanaf honderd euro tot driehonderd euro voor de niet professionele apparaten. De meer geavanceerde professionele gereedschappen kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Het grote prijsverschil heeft vooral te maken met het gebruikte materiaal van de hogedrukreiniger. Als je het toestel maar een paar keer per jaar gebruikt, heb je geen gesofisticeerd toestel nodig. Je zal zelf moeten uitmaken welke eisen je stelt aan het apparaat. Voor de goede orde: de meeste hogedrukreinigers bestaan uit drie soorten stralen. De roterende straal, de puntstraal en vlakstraal.