Deze tuinproblemen komen vaak voor | En zo los je ze op

In Nederland hebben we te maken met een aantal veel voorkomende tuinproblemen. Dat heeft onder andere te maken met hoe we onze tuin inrichten en met de grond waarop onze tuinen zijn aangelegd. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende tuin problemen en vertellen we je hoe je ze kunt oplossen.

Problemen met de afvoer van regenwater

In Nederland is het steeds normaler geworden om de gehele tuin te betegelen. Het nadeel daarvan is dat regenwater lastig kan weglopen. Zeker als er ook nog eens gebruik wordt gemaakt van grote tegels. 

Het is veel beter om een aantal zones in je tuin te beplanten. Waardoor het regenwater makkelijker kan weglopen. Andere oplossingen zijn afvoersystemen, zoals een drainagesysteem. Dit soort systemen breng je ondergronds aan en voert het regenwater af. Je kunt een drainagesysteem aansluiten op bijvoorbeeld de sloot als je aan het water woont. Maar je kunt er ook voor kiezen om een grote ton in te graven waarin je het regenwater opvangt. Ideaal om in de droge periode de planten water mee te geven.

Het aanleggen van een drainagesysteem kan overigens ook prima in je bestaande tuin doormiddel van een tuinrenovatie. Het renoveren van een tuin is het deels opknappen/aanpassen van de bestaande tuin om het tuingenot te vergroten.

Daarnaast is het aan te raden om een regenton op de dakgoot aan te sluiten. Via de dakgoot komt immers ook veel water in de tuin, waardoor het tuinoppervlak blank kan komen te staan.

Overigens kan het zo zijn dat je veel groen in de tuin hebt, maar het water toch niet goed weg kan lopen. In dat geval is het goed om de tuingrond te laten onderzoeken. Het kan mogelijk zijn dat de tuingrond is dichtgeslibd, waardoor het water moeilijk kan weglopen en op de grond blijft liggen.

Bladluis

Bladluis maakt de bladeren van een je beplanting kapot. De beste manier om bladluis te voorkomen is door lieveheersbeestjes in je tuin uit te zetten. De larven van lieveheersbeestjes zijn gewoon in de winkel te koop. Je kunt ze ook op een natuurlijke manier naar je tuin lokken met bijvoorbeeld een insectenhotel of door ze in het wild te vangen en je tuin los te laten. Al is dat laatste natuurlijk niet ideaal, omdat het stress veroorzaakt bij de lieveheersbeestjes.

Mierenplaag

Mieren kunnen zich enorm snel vermenigvuldigen en kunnen met grote aantallen een ware plaag in je tuin vormen. Echter, met een aantal plantensoorten kun je mieren op afstand houden. Bijvoorbeeld met bieslook of afrikaantjes.

Muizen

Muizen houden van schuilplaatsen en voedsel. Wanneer je dus zorgt dat je deze elementen niet in je tuin hebt is de kans op muizen al een stuk kleiner. Concreet betekent dit dat je tuinafval niet moet laten liggen en dat je beter geen containers in de tuin kunt zetten. 

Ontkom je er niet aan om de containers toch in je tuin te plaatsen? Zorg dan in ieder geval dat de containers goed dicht gaan, dus geen kapotte deksels hebben. Daarnaast is het aan te raden om geen kapotte vuilniszakken in de containers te gooien. Ook is het raadzaam om als je een gazon hebt, het gras kort te houden. Dat is niet alleen beter om te voorkomen dat er muizen in je gazon gaan leven, maar het is ook beter voor het gras. Als gras namelijk te lang wordt kunnen kleine grassprietjes moeilijk groeien doordat ze te weinig zonlicht en water krijgen.

Vraag een hovenier om advies

Met de tips die we je in dit artikel hebben gegeven kun je veelvoorkomende tuinproblemen vaak zelf oplossen. Maar dat is niet altijd het geval. Sommige problemen vragen om vakkennis om het probleem op te lossen die de gemiddelde tuinliefhebber niet heeft. Dus kom je er niet uit met je tuinprobleem, vraag dan een hoveniersbedrijf om advies. Het is de investering meer dan waard. Want het is zonde als je door een tuinproblemen niet optimaal van je tuin kunt genieten.