De limoenboom zorgt voor een heerlijke geur op je terras

De limoenboom oftewel de Citrus aurantifolia is een blikvanger op ieder terras, tuin of balkon. Zowel de bloemen als de bladeren van de boom verspreiden een heerlijke geur en de boom krijgt groene ronde vruchten, de limoenen. De limoenen worden ongeveer even groot groot als een mandarijn en kunnen in de regel in de maand september geoogst worden. De vruchten hebben een frisse smaak. De boom kan, afhankelijk van de verzorging en standplaats, gemiddeld een tot twee meter hoog worden.

Hoe verzorg je de limoenboom?

De limoenboom kan het beste in een pot gezet worden. De reden hiervoor is, omdat de boom niet winterhard is. De limoen boom moet tijdens de wintermaanden naar binnen gehaald worden. De limoenboom kan weer naar buiten zodra er geen nachtvorst meer komt. De boom wil tijdens de wintermaanden graag 1x per week water. Echter tijdens de zomermaanden vraagt de boom meerdere keren per week water. Wanneer de temperaturen sterk oplopen, soms wel ieder dag. Zorg er echter wel voor dat de boom niet te lang in het water blijft staan. Doordat de boom in een pot staat, kan het water vaak niet weg. Daardoor is de kans groot dat de wortels gaan rotten. Houdt er met de standplaats van de limoen rekening mee dat de boom per dag acht tot twaalf uur zonlicht nodig heeft. De limoen houdt van nature, net als andere citrusbomen, van zure grond. Daarom is het nodig, om naast het geven van voldoende water, om de boom ook voldoende meststof te geven. Het geven van voldoende meststof moet gegeven worden in de maanden april tot en met september. Het gaat dan om meststof dat speciaal bestemd is voor fruit en groentesoorten.

Snoeien van de limoenboom

Wanner de limoenboom een goede verzorging krijgt, dan ontstaat er nieuwe scheuten. Wanneer de scheuten te groot worden voor de standplaats op het terras, dan kunnen de zijscheuten in de herfst worden teruggesnoeid. Hierdoor zal de boom zijn juiste vorm behouden.