Belangrijke regels voor het kiezen van jouw verlichtingsoplossing bij badkamers.

Zien zonder je aangevallen te voelen door te veel licht

Hoeveel licht is er nodig in deze kamer? Hoewel het antwoord subjectief kan zijn, adviseren professionals bij de lampenwinkel 500 Lux. Dit zorgt voor een helderheid die niet verblindt. Armaturen die ten minste 75 tot 100 watt verlichting bieden, zijn de keuze van een expert op het gebied van woonverlichting. Je kunt deze lichtequivalenten ook krijgen in een 24 watt fluorescentielamp, of een 20 watt LED. Merk ter informatie op dat een gloeilamp van 100 watt 1750 lumen produceert.

Wandlampen en andere oplossingen

Dubbele wandlampen aan weerszijden van de wastafel en spots in een verlaagd plafond zorgen voor functionele verlichting. Al deze armaturen kunnen dimbaar zijn. De huidige trend is om wandlampen te vervangen door een spiegel met achtergrondverlichting. Wat de spiegel betreft, het formaat is net zo belangrijk als de verlichting: kies een extra grote, in een toon van lichte kleuren. Het helpt dus om de ruimte visueel te vergroten.

Houd rekening met de oppervlakte van de kamer

Bij de lampenwinkel gebruiken we een eenvoudige vuistregel voor het bepalen van de verlichtingsbehoefte: denk aan vierkante meters. Merk op dat voor hetzelfde licht een jongere duidelijk kan zien in een badkamer van 4 m², terwijl een 70-jarige man ook 8 m² nodig heeft om te zien. Dit komt omdat de pupil van het oog kleiner wordt en de lens dikker wordt en geel wordt met de leeftijd, waardoor er minder licht doorlaat. Het is daarom noodzakelijk om helderheid toe te voegen voor de Senioren. Pas echter op voor verblinding.

De lampenwinkel is van mening dat beste manier is om op het potentiële probleem te anticiperen, is door armaturen te installeren die de eigenlijke lichtbron verduisteren: staande lampen of diep verzonken downlights.

Dimbare lampen

Dimmers zijn erg handig. Het is veel beter om een ​​ruimte te overlichten en dimmers te voorzien voor on-demand aanpassingen, dan om een ​​simpele AAN/UIT- schakelaar te plaatsen. Met 2 of 3 dimbare lichtkringen is er een grote verscheidenheid aan combinaties mogelijk.